Ciastka różane

Desery
13.08.2017 16:18
Ciastka różane

Składniki: (na 19-20 szt. ciasteczek) Ciasto (na około 40 szt. pojedynczych biszkoptów) - 4 jajka - 4 łyżki cukru drobnego do wypieków - 6 łyżek mąki pszennej Krem różany - 250 g. serka mascarpone - 200 g. śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki esencji różanej (np. takiej) - około 1 łyżki świeżego soku z buraka - 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder Jeśli wolisz najpierw upiec połowę ciastek na jednej blaszce (tak jak ja), podziel składniki na pół - 2 jajka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Śmietankę (mocno schłodzoną) ubijaj mikserem w osobnym naczyniu na sztywno (około 3 minut), pod koniec ubijania wmiksuj 1 łyżkę cukru pudru. Gdy już wmieszasz mąkę od razu nakładaj łyżką porcje ciasta na papier do pieczenia położony na dużej blaszce. Wyjmij ciasteczka (po otwarciu piekarnika biszkopty lekko oklapną) i zdejmij powoli z papieru do pieczenia, podwijając papier pod spód (wtedy ciasteczka się odkleją). Wyjmij trzepaczkę, dodawaj po jednej łyżce przesianej mąki i wmieszaj w ubite jajka łyżką, zataczając koła bardzo powoli i delikatnie, aby nie zniszczyć struktury napowietrzonej masy jajecznej. Ułóż ciasteczka na tacy, przykryj delikatnie ściereczką i wstaw do lodówki na całą noc. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika na średni poziom i piecz przez 13-14 minut, aż lekko się zezłocą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2016/09/ciastka-rozane.html