Steki z selera z sosem grzybowym

Obiad
29.01.2021 22:04
Steki z selera z sosem grzybowym

Stek z selera jest bardzo aromatyczny, doprawiony sosem sojowym i pachnący rozmarynem :) Składniki: (2 porcje) - 2 plastry korzenia selera o grubości 3 cm - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka sosu sojowego - 1 gałązka rozmarynu - sól, pieprz Sos grzybowy: - 40 g. suszonych podgrzybków - 4 pieczarki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 3 łyżki śmietanki 30% - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 gałązki tymianku - 1,5 szkl. wody z gotowania grzybów - sól, pieprz Purée ziemniaczane: - 4 średnie ziemniaki - 1/4 szklanki śmietanki 30% - 2 łyżka masła Suszone grzyby zalej wodą i mocz całą noc. Śmietankę wymieszaj z mąką i odrobiną wody, wlej do grzybów i podgrzewaj, aż sos się zagęści. Na oliwie smaż plastry selera ugotowane na parze. Dodaj posiekane grzyby, listki tymianku i płyn z gotowania grzybów. Plastry selera gotuj na parze 20 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, smaż aż zmiękną. Ugotuj w tej samej wodzie 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2021/01/steki-z-selera-z-sosem-grzybowym-celery.html