Farsz - 4 łyżeczki koncentratu grzybów leśnych Devaldano - 400 g. pieczarek - 1 cebula - 2 gałązki rozmarynu - 5 suszonych ziaren jałowca - 3 łyżki oleju - 1 łyżka sosu sojowego - 50 g. sera typu parmezan - sól, pieprz Oraz - 1 białko - 1 łyżka mleka - 1 łyżka sezamu lub/i maku Sezam upraż na suchej patelni, aż zacznie mocno pachnieć. Ciasto - 200 g. mąki pszennej - 100 g. masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 70 g. jasnego sezamu - 1/4 łyżeczki soli Podziel na 3 części i wałkuj podsypując dodatkową mąką na grubość 3 mm. Gotowe pierożki posmaruj z wierzchu białkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem lub makiem. Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą i zmielonym sezamem. Dodaj sos sojowy, dobrze rozgniecione w moździerzu owoce jałowca, drobniutko posiekane listki rozmarynu oraz koncentrat grzybowy. Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu około 5 minut.