Żeby płaty makaronu nie były sztywne dobrze jest włożyć je na chwilę do wrzącej wody nawet wtedy, kiedy na opakowaniu makaronu jest zaznaczone, że nie wymagają wstępnego gotowania. Poza tym płaty makaronu lasagne (ok.15-18 szt) 300-400 g tartego sera żółtego kilka łyżek śmietany keczup Do wody warto dolać łyżkę oliwy. Sos pomidorowy z mięsem mielonym oliwa z oliwek 2 cebule 500 g mięsa ząbek czosnku 400 g pomidorów bez skórki (świeżych lub z puszki) Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka sól, pieprz Naczynie żaroodporne przykrywamy.umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze 180C przez 30-40 minut. ° W tej lazanii nie ma twardych i suchych kawałków makaronu. Dokładamy mięso mielone, zmiażdżony czosnek i smażymy wszystko przez kilka minut. Solimy i przez kilka kolejnych minut trzymamy na małym ogniu. Płaty makaronu partiami wkładamy do gotującej się wody. Po 1-2 min. wyciągamy płaty i układamy pojedynczo w naczyniu żaroodpornym. Gotujemy sos przez kilka minut doprawiamy solą i pieprzem.