Kurczak z patelni (z parmezanem)

Ewa
Obiad
13.08.2017 11:02
Kurczak z patelni (z parmezanem)

Jedyne czego żałuję to tego, że parmezanu miałam resztkę i nie mogłam dodać go ciut więcej;) 1 kurczak (o wadze około 1.5kg) 10 ząbków czosnku ok 100 g masła 200 ml białego wina pęczek natki pietruszki odrobina parmezanu sól, biały pieprz Kurczaka dzielimy na porcje (udka, skrzydełka i piersi). Tak więc przedostatnie zdanie przepisu można potraktować jako opcjonalne;) Mięso obsmażałam na dobrze rozgrzanej patelni, a potem dusiłam już na średnim ogniu. Bardzo mi on smakuje i pasuje mi to, że przygotowujemy go na patelni – w międzyczasie można przygotować coś w piekarniku lub jest to opcja gdy do piekarnika nie mamy dostępu 🙂 Na patelni rozgrzewamy ok 50 g masła z dodatkiem 1-2 łyżek oleju. Jeśli po tym czasie mięso jest miękkie, dodajemy na patelnię pozostałe masło (opcjonalnie) i mieszamy z powstałym sosem. Gdy to nastąpi wrzucamy na patelnię obrane z osłonek ząbki czosnku i od razu zmniejszamy nieco płomień. Kolejnymi razami odpuściłam już sobie dodatek masła na sam koniec. Pyszny kurczak, duszony w winie, posypany na sam koniec parmezanem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/08/13/kurczak-z-patelni-z-parmezanem/