Składniki: (blaszka keksówka o wym. 10 cm. x 29 cm.) Zaczyn - 20 g. świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 1/3 szkl. letniego mleka Ciasto - 350 g, mąki pszennej - 65 g. drobnego cukru - 2 małe jajka - 2/3 szkl. letniego mleka - szczypta soli - 40 g. margaryny (lub masła) Masa serowo-rumowa - 300 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka, najlepiej firmy Piątnica) - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki rumu Wstaw od razu do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż strucla ładnie wyrośnie i zrumieni się z góry (funkcja góra-dół. Oraz - 200 g. malin - 1 małe jajko - cukier puder do posypania - margaryna do posmarowania blaszki - mąka do podsypywania podczas wałkowania Margarynę rozpuść a następnie odstaw do wystudzenia. Mieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą i dobrze połączą z mąką (nie powinno być żadnych grudek). Na rozwałkowany placek rozłóż ser a na nim maliny (pozostaw garść malin na wierzch ciasta). Wyjmij łyżkę z ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto przełóż na stolnicę obficie posypaną mąką i rozwałkuj prostokąt o krótszym boku długości 29 cm. Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki przez kilka minut. Ciasto: 2 jajka rozbełtaj widelcem razem z cukrem.