Składniki 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 80 g masła 180 ml ciepłego mleka 2 jajka 20 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do smarowania Mąkę przesiać do miski, wsypać rozdrobnione drożdże, sól i cukier. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, utworzyć wałek i podzielić ciasto na 12 równych części lub odważyć po 80 g każdą bułkę. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Nakryć ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 20 minut. Wlać zawartość do mąki i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto bardzo dokładnie na stolnicy. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g.