Składniki na chleb bezglutenowy bez jajek i mleka: - 40 dag mąki gryczanej białej lub kaszy gryczanej niepalonej (ja preferuję tę opcję i po prostu mielę kaszę w młynku do kawy), - 50 g mąki kukurydzianej - 30 g świeżych drożdży, - ok. 480 ml letniej wody (o temperaturze max. 40 stopni), - 2 łyżeczek cukru (u mnie cukier trzcinowy), - 1,5 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej), - ulubionych ziaren – u mnie jest to siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i sezam, - tłuszczu do posmarowania foremki, - mielonego siemienia lnianego, mąki jaglanej lub kminku (mielonego i całego) – do wysypania formy (można też wyłożyć ją grubym papierem do pieczenia, ale ja lubię, kiedy chleb ma dodatkową posypkę 😉 ) 31 x 11 x 7 cm. Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – wykonanie krok po kroku: 1. Drożdże mieszamy z cukrem i odstawiamy na około 5 minut, aby urosły. Dziś dość nietypowy post, ponieważ chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, a w dodatku prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chleb bezglutenowy bez jajek i mleka. Kiedy okazało się, że mam alergię na gluten (czy jak kto woli nietolerancję glutenu), wydawało mi się, że wykluczenie go z codziennej diety będzie bardzo trudne. Przepis na chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – krok po kroku Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ziarna (opcjonalnie kminek) i ponownie mieszamy, po czym odstawiamy na 20 minut, pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce. Po tym czasie, jeszcze raz delikatnie mieszamy wyrośnięte ciasto, przekładamy go do formy i odstawiamy na kolejne 15 minut (w ciepłe miejsce). Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka piekę w keksówce o wymiarach: Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – prosty, domowy przepis Jeśli skorzystacie z mojego przepisu, koniecznie pochwalcie się zdjęciami swoich chlebków na Instagramie lub Facebook’u! Na szczęście w takich sytuacjach z pomocą przychodzi nam Internet, który jest skarbnicą wiedzy wszelakiej.