Warzywne sałatki na zimę

Bernadeta

Przetwory

10.08.2017 22:08

Warzywne sałatki na zimę

Cukinię pokroić w plastry, cebulę w talarki, czosnek w drobne plasterki, paprykę w paseczki, marchew w plasterki, wszystkie składniki wymieszać, zasypać cukrem i solą, Odstawić na 15 minut. Sałatka z ogórków 2 kg ogórków gruntowych 1/2 kg papryki czerwonej 1/2 kg marchwi szklanka octu 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 kg cebuli 1/2 główki czosnku zalewa: 2 łyżki oleju 2 szklanki wody szklanka cukru 1,5 łyżki soli zalewa: Warzywa umyć, ogórki, paprykę, marchewkę kroimy w plastry. Sałatka słodko-kwaśna z ogórków 2 kg ogórków gruntowych 1 pęczek koperku 1/2 szklanki cukru (nawet więcej) 4 ząbki czosnku 3/4 szklanki octu 10 % 4 papryczka chili Ogórki umyć pokroić w plasterki dodać zmiażdżony czosnek, cukier, sól i pokrojony drobno koperek oraz chili. Cukinia w zalewie octowej 3 cukinie papryczka chilli 2 cebule czerwone pęczek koperku 8 listków laurowych 8 szczypt ziarenek gorczycy 8 ziarenek pieprzu czarnego zalewa: 8 szklanek zimnej wody 12 łyżek cukru białego 2 łyżki soli 1 Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Wszystko wymieszać i odstawić do rozpuszczenia się cukru następie zalać octem i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godzin. Cukinie umyć i pokroić w plastry jeśli jest duża pokroić na mniejsze kawałki. Cukinie umyć i pokroić w dość cienkie plastry a cebulę w piórka. Cukinie zasypać cukrem i solą - wymieszać odstawić na 15 minut po czym dodać ocet, zmiażdżony czosnek oraz zioła. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Na dno każdego słoiczka włożyć po 1 listku laurowym, ziarenku pieprzu oraz szczypcie gorczycy, gałązce koperku i kawałku chilli. Wszystko wymieszać i zostawić tak na godzinkę następnie włożyć do wyparzonych słoiczków razem z zalewą. Przygotować zalewę: w zimnej wodzie z octem dokładnie wymieszać cukier i sól. Wyjąć z garnka odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2011/09/warzywne-saatki-na-zime.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta