Forszmak lubelski

Bernadeta

Obiad

21.05.2018 11:43

Forszmak lubelski

To jak jedziemy do lublina czy gotujemy forszmak w domu? Forszmak lubelski 300 g pieczonego mięsa, pieczonego boczku, kiełbasy 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 750 ml szklanki bulionu/rosołu 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej liść laurowy 2 szt. ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki majeranku sól pieprz do smaku pietruszka Jeśli nie mamy wcześniej upieczonych mies wystarczy kupić kawałek schabu, szynki czy karkówki, pokroić na kawałki, obsmażyć i udusić z solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do garnka z mięsem. Forszmak lubelski to rodzaj gulaszu z mięsa i wędlin które na zostały często po różnych uroczystościach czy poprzednim obiedzie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić forszmak pieprzem i solą, gotować 2 minuty. To gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany najczęściej w wydrążonym bochenku chleba.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2018/05/forszmak-lubelski.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta