Kottbullar szwedzkie klopsiki

Bernadeta
Obiad
10.08.2017 11:34
Kottbullar szwedzkie klopsiki

Źródło Köttbullar szwedzkie klopsiki wg Tore Wretmana 100 g mięsa wieprzowego (zmielonego dwukrotnie) 200 g mięsa wołowego (zmielonego dwukrotnie) 100 g mięsa cielęcego (zmielonego dwukrotnie) 1 cebula, 2 szklanki śmietanki kremówki 1 bułka pszenna 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu olej do smażenia 3 łyżki masła Bułkę wkładamy do miski i zalewamy kremówką. Smażymy na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem 2 łyżek masła. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na 1 łyżce masła i 2 łyżkach oleju. Odstawiamy, do czasu aż bułka nasiąknie i dobrze zmięknie, wtedy rozdrabniamy ją na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki lub dłoni. Kucharz, restaurator, autor książek kulinarnych, założyciel gastronomicznej Akademii, zasłynął z propagowania i ochrony szwedzkiej, domowej kuchni , a także szerzenia gotowania wśród mężczyzn. Nie powiem że było łatwo, bo znalezienie cielęciny czasami graniczy z cudem ale się udało. Podajemy z purée ziemniaczanym, konfiturą z borówek i ogórkami marynowanymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2017/05/kottbullar-szwedzkie-klopsiki-wg-tore.html