Zupa kalafiorowa z warzywami - 1/2 dużego kalafiora lub cały mniejszy - 1 pietruszka - 2 średnie marchewki - 6 szparagów zielonych - 3-4 ziemniaki - pęczek świeżego koperku - 1,5 litra wywaru drobiowego - 50 ml śmietany do zup 18% - 1 liść laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - sól - pieprz świeżo mielony Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ja dzisiaj proponuję zupę z dodatkiem warzyw, w tym szparagów, które świetnie uzupełniają smak kalafiora. Zupa jest sycąca i z pajdą świeżego chleba może świetnie wystarczyć za cały obiad. Na koniec włożyć szparagi, posiekany koperek i gotować jeszcze 5 minut. Zupa kalafiorowa to jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Szparagi pokroić na 3-4 kawałki.