Pizza z patelni opak owanie drożdży instant (7g) 250 g mąki pszennej 125 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta cukru 1 łyżeczka soli sos pomidorowy ser np mozzarella dowolne dodatki na pizzę np pomidory, szynka, rukola, zioła: oregano dodatkowo 1-2 łyżki oleju na patelnię Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, 3 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, ok 5 minut. Co zrobić gdy mamy ochotę na pizze, ale zepsuł nam się piekarnik lub w ogóle go nie mamy, a nie chcemy korzystać z pizzy na dowóz czy mrożonej? Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną lekko mąką stolnicę, podzielić na 2 lub 3 części, (w zależności jak dużą mamy patelnię) uformować 2 lub 3 kule. Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak ok 50 razy. Z wodą ostrożnie, żeby nie dodać jej za dużo, wystarczy tyle żeby ciasto utworzyło zwartą kule, ale nie było za mokre i za klejące. Ja użyłam do smażenia pizzy mojej nowej patelni tytanowej , ale wyjdzie ona na każdej patelni z nieprzywieralnym dnem. Każdą kule rozwałkować na pizze o średnicy mniej więcej wielkości patelni.