Masa makowa domowa - 1/2 kg suchego maku - 50 g masła - 170 g cukru - 3 łyżki miodu - 100 g rodzynków - 100 g płatków migdałowych - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 50 g orzechów - aromat migdałowy Mak zalać wodą. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. Domowa masa makowa 12/09/2014 / 4 Domowa masa makowa to coś czego nie może zabraknąć w święta. Następnego dnia ugotować do miękkości (uważając żeby się nie przypalił) przez około 20-25 minut. Odstawić mak na 10-15 minut, żeby pozbył się wody. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek.