Ciasto mech

Bernadeta

Ciasta

10.08.2017 11:10

Ciasto mech

Ciasto mech 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix dżem truskawkowy (lub inny kwaskowaty) 1/2 owocu granatu Piec ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C. Po wystudzeniu odciąć nożem wierzch ciasta (tak 1/3 wysokości) i rozdrobnić ją w misce na drobne okruszki. Piękne zielone, z dodatkiem granatu, bardzo smaczne, zaskakujące tych którzy nie mieli wcześniej okazji wiedzieć, że jest ono ze szpinaku. Dolny, duży blat ciasta ułożyć na paterze, posmarować dżemem, posypać częścią ziaren granatu. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, wlewać powoli olej cały czas miksując. Na koniec do masy dodać szpinak i dokładnie wymieszać łyżką. Na wierzch masy wy sypać okruszki ciasta, lekko docisnąć. Szpinak rozmrozić na sicie, dokładnie odsączyć z wody.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2017/06/ciasto-mech.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta