Orkiszotto z grzybami

Bernadeta
Obiad
09.08.2017 18:38
Orkiszotto z grzybami

Orkiszotto z grzybami - 175 g kaszy orkiszowej całe ziarno (ugotowanej) - 50 g borowików mrożonych (lub świeżych) - 100 g szpinaku świeżego - kilka łodyg szparagów - 125 ml mleczka kokosowego - 50 ml wina białego - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 30 g masła - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól - świeżo mielony pieprz - 150 g pieczarek - 300 ml bulionu warzywnego - ser długodojrzewający do posypania Czosnek i cebule drobno siekamy. Do tej pory unikałam tej kaszy w daniach myśląc, że nie będzie nam smakowała, ale dzięki połączeniu z grzybami i mleczkiem kokosowym efekt okazał się być na tyle zaskakujący, że postanowiłam odtworzyć je w domu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek, podsmażamy i dodajemy ugotowaną kaszę orkiszową, chwilę przesmażamy i podlewamy białym winem, gdy odparuje podlewamy bulionem. W czerwcu razem z córką miałam przyjemność brać udział w warsztatach Szkoła na widelcu prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. W międzyczasie gotujemy szparagi przez 2-3 minuty w wodzie, tak by były tylko zblanszowane. Borowiki kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2017/07/orkiszotto-z-grzybami.html