Składniki na 1 litr domowego jogurtu bez użycia jogurtownicy: 1 litr mleka 3,2 % (najlepiej z pasteryzowanego, ale z UHT też wychodzi- sprawdziłam) 5 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego kupnego , który ma w składzie mleko, śmietankę i żywe kultury bakterii, jest bez żelatyny i innych zagęszczaczy Jak zrobić jogurt domowy ? Polecam inne nasze przepisy na wyroby domowe: – domowy kefir – domowe masło – domowy twaróg – serek z jogurtu – domowa ricotta – serek topiony Potrzebne jest tylko mleko 3,2% i kilka łyżek jogurtu, który ma w składzie mleko i żywe kultury bakterii bez zagęstników typu żelatyna. Gdy jogurt zgęstnieje i z wierzchu pokryje się cienką warstwą serwatki, wstawiamy naczynie z jogurtem do lodówki w celu schłodzenia. 5 łyżek zostawiamy jako starter do zrobienia kolejnej porcji jogurtu, a resztę zjadamy np. w nocnej owsiance, czy robimy jakiś pyszny owocowy lub warzywny koktajl. Widzicie jaki ten domowy jogurt jest gęsty, jak jogurt grecki? Ale jeśli jogurt zaczyna wychodzić mniej zwarty to odświeżam swoje bakterie jogurtowe, używając ponownie jogurtu ze sklepu. Moja metoda jak bez użycia jogurtownicy zrobić domowy jogurt . Do przygotowania kolejnych porcji jogurtu wykorzystuję ten domowy jogurt. Robię domowy jogurt 2-3 razy w tygodniu.