Kurczak z papryką

Ewa

Obiad

07.08.2017 11:05

Kurczak z papryką

mleka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 duże czerwone papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz słodka papryka w proszku Do miski wlewamy mleko oraz sos sojowy, mieszamy. Wyszło bardzo smacznie:) około 10 udek kurczaka (w tym u mnie 3 bez skóry i kości, dla osoby, która nie lubi bawić się z jedzeniem;) ) 4-5 łyżek sosu sojowego około 2 szkl. Tym razem sięgnęłam po udka, które wpierw namoczyłam w mleku i sosie sojowym, potem natarłam przyprawami, podsmażyłam, a następnie udusiłam z dodatkiem cebulki i papryki. W małej miseczce lub na talerzyku mieszamy sól, pieprz oraz słodką paprykę. Na szczęście kurczaka można przygotować na 100 sposobów, więc się nie nudzi;) Wkładamy umyte wcześniej mięso i odstawiamy całość do lodówki na około 1 godzinę. Na dużej patelni (ja mam taką kwadratową, dużą i wysoką) rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju. Dusimy całość pod przykryciem przez około 45 minut (w razie potrzeby uzupełniamy wodę).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/08/07/kurczak-z-papryka/