Dziś z okazji tego wyjątkowo smacznego święta zapraszam Was na przepis na pyszne i soczyste piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie. Osoby dbające o sylwetkę ucieszą się z faktu, że gorczyca spala tłuszcz, a musztarda jest najmniej kalorycznym z sosów. Światowy Dzień Musztardy to doskonały pretekst, by dowiedzieć się więcej o jej właściwościach oraz o zaletach gorczycy, z której jest produkowana. Musztarda to nie tylko doskonały dodatek do potraw z grilla czy domowych obiadów, ale także nieodłączny element diety osób dbających o zdrowie. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Pod koniec delikatnie (minimalnie) podlewamy wodą i jeszcze grillujemy z pół minutki z każdej strony (całe mięso nabierze koloru i będzie bardziej soczyste). Składniki: 3 piersi z kurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Ogórki w musztardzie są wyraziste w smaku i z pewnością będą trafioną przekąską w jesienne i zimowe wieczory. A to dopiero początek! Czego z pewnością nie brakuje w jadłospisie sportowca i osób dbających o dobrą kondycję organizmu? Pamiętajcie, że musztarda, to nie nie tylko znakomity dodatek wzbogacający smak wielu dań, to również element diety osób dbający o zdrowie. Pochodzący z Warmii i Mazur producent octu i musztardy rozsmakowuje w unikalnych produktach dzięki przywiązaniu do domowych, sprawdzonych receptur. To, co odróżnia OCTIM od innych producentów musztard i octów, to pasja i zaangażowanie, które uwidaczniają się w działaniu firmy od samego początku jej istnienia, czyli 1965 r. Warzywa i mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie jest idealny także do posiłków w plenerze. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, zawiera wapń, magnez, żelazo i witaminę E. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości musztardy wystarczy dodawać ją przy okazji do codziennych potraw. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Wyciągamy kotlety i grillujemy ja na małym ogniu z obu stron. Zawiera także witaminę E, która nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości, ponieważ opóźnia proces starzenia się skóry.