Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Małgorzata
Obiad
07.08.2017 12:09
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Składniki

  1. 500 ml buliony drobiowego
  2. 200 g filetów z kurczaka
  3. 120 g fasolki szparagowej zielonej
  4. 180 ml mleka kokosowego
  5. 1/2 papryczki Komodo Dragon
  6. 1 dojrzałe mango
  7. 2 marchewki
  8. 2 szalotki
  9. 2 ząbki czosnku
  10. 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  11. 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  12. 1 łyżka masła klarowanego
  13. 1/2 limonki
  14. pieprz czarny
  15. sól

Dodatkowo

  1. 150 g makaronu ryżowego

Przepis

  1. Szalotkę, marchew, mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym.

Notes

  1. - przy krojeniu papryczki należy zachować ostrożność. Warto użyć rękawiczek.