Składniki
- 500 ml buliony drobiowego
- 200 g filetów z kurczaka
- 120 g fasolki szparagowej zielonej
- 180 ml mleka kokosowego
- 1/2 papryczki Komodo Dragon
- 1 dojrzałe mango
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 limonki
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 150 g makaronu ryżowego
Przepis
- Szalotkę, marchew, mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym.
Notes
- - przy krojeniu papryczki należy zachować ostrożność. Warto użyć rękawiczek.