Podudzia kurczaka z papryką

Ewa
Obiad
08.09.2020 8:53
Podudzia kurczaka z papryką

Dlatego też takie udka kurczaka, duszone na papryce z dodatkiem pomidorów z puszki w towarzystwie pieczonych ziemniaków, to było dla nas niebo na talerzu 🙂 Spróbujcie, może i Wam będzie smakowało 🙂 - 6 wytrybowanych udek kurczaka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2 papryki czerwone - 1 papryka zielona - 2 papryki żółte - 1 puszka krojonych pomidorów - zioła prowansalskie - mielona papryka - sól, pieprz - olej do smażenia Cebulę kroimy w piórka. Na pozostały tłuszcz (w razie potrzeby uzupełniamy go) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. W razie potrzeby podlewamy ponownie niewielką ilością wody lub odkrywamy patelnię, aby nadmiar płynów odparował. W tym wypadku, ten obiad to był dla nas strzał w 10. Pozbawione kości udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz mieloną papryką lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Na patelnię dodajemy pokrojone papryki, smażymy aż do ich lekkiego zeszklenia. Pisałam to już nie raz, zdecydowanie jesteśmy paprykożercami i uwielbiamy ją w każdej postaci. Dodajemy mięso i obsmażamy z obu stron do lekkiego zezłocenia. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/09/08/podudzia-kurczaka-z-papryka/