Stripsy z kurczaka. Składniki: 2 piersi kurczaka 2 jajka odrobina mleka do rozbełtania jajka mąka kukurydziana ulubione przyprawy do kurczaka – u nas to zazwyczaj sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, kurkuma, oregano Sposób przygotowania kurczaka w panierce kukurydzianej, stripsy z kurczaka: Umyte piersi kurczaka osuszamy i kroimy w paski, ale można pokroić na kawałki dowolnej wielkości delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy kawałki kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, ponownie w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja polecam do panierowania mąkę kukurydzianią, która się nie pali, i ostatnio króluje w naszej kuchni, podawałam Wam ostatnio stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej. Mąka kukurydziana podczas smażenia kurczaka się nie pali, stripsy z kurczaka mają apetyczny, rumiany kolor, podczas smażenia nie trzeba zmieniać oleju przy każdej nowej porcji. Tak usmażonego kurczaka w panierce kukurydzianej zjedliśmy z domowymi frytkami z piekarnika i sosami. Małe kąski z kurczaka w panierce kukurydzianej można wykorzystać do różnych dań np. do gyrosa, do tortilli, czy do naleśników. A wakacje rządzą się swoimi prawami i jeśli mamy wybór pomiędzy staniem w kuchni, a szaleństwami w morzu, wybieramy oczywiście szaleństwa