Jagodzianki

Ciasta
07.08.2017 9:46
Jagodzianki

Nadzienie – ok. Litr jagód leśnych – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 łyżki cukru waniliowego – 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu jagodzianek Kruszonka – 100 g mąki pszennej – 50 g zimnego masła – 50 g cukru Przygotowanie Do miski wsypać pokruszone drożdże, dodać cukier, ciepłe mleko i łyżkę mąki. 10 sztuk – 12,5g świeżych drożdży – 60 ml ciepłego mleka – 500 g mąki pszennej – szczypta soli – 50 g drobnego cukru – 1 jajko – 80 g roztopionego masła – 1 łyżka kwaśne śmietany 12%. W tym czasie: Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników tj. (mąkę i cukier puder wsypać do miski, dodać posiekane zimne masło i rozcierać je palcami aż powstanie kruszonką. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym ok. 5-10minut lub ręcznie ok. 20 minut. Formujemy placuszki o grubości ok. 1 cm i nakładamy ok. 2 łyżki jagód. Można również włożyć do lodówki na całą noc (temperatura w lodówce nie mniejsza niż 6 stopni) przykrywając pojemnik z ciastem folią spożywczą. Ciasto odstawiamy na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/jagodzianki/