Tarta z Pomidorami Koktajlowymi I karmelizowaną Cebulą

Joanna
Dania mączne
02.08.2017 6:12
Tarta z Pomidorami Koktajlowymi I karmelizowaną Cebulą

Według USDA Nutrition Database w 1 filiżance pomidorów koktajlowych znajdziemy, 141 grama wody, 5.8 grama węglowodanów- około 4 grama cukru ( fruktozę i glukozę), odrobina białka i 1.8 grama błonnika. Pomidor to produkt małokaloryczny – spożywa się go często podczas odchudzania, ale i nie tylko – smakuje pod każdą postacią i tworzy doskonałą parę z przeróżnymi produktami. Głównym składnikiem tarty są pomidor koktajlowe– ten wybór nie był przypadkowy – są to najczęściej kupowane i spożywane owoce na świecie. Nie jest chyba zaskoczeniem, ale pomidor ma wiele wartości odżywczych; w tak niepozornym produkcie znajdziemy potas, prowitaminy A(beta karoten), witaminę C, miedź, selen i wiele innych cennych mikro i makro-elementów . Pektyna, absorbuje wodę i pęcznieje w układzie trawiennym – to nadaje uczucia sytości – co sprawia, że jemy mniej pokarmów. Przed nałożeniem pomidorów i reszty składników – lekko podpiekamy w 160 stopniach około 5-10 min. Smażymy na małym ogniu około 20 minut – do czasu, aż cebula uzyska pięknie brązowy kolor. Dodajemy rozbite jako i pieczemy w 160 stopniach dodatkowe 15-20 minut ( lub do czasu, aż się tarta upiecze i zarumieni). Kruche Ciasto Pełnoziarniste 1 ¼ filiżanki mąki pełnoziarnistej 113 gram zimne masło ( pokrojonego w drobne talarki ) Pomidor zawiera dwa rodzaje błonnika nierozpuszczalny i rozpuszczalny – oba wpływają pozytywnie za nasze zdrowie. Odrobina soli 2-3 łyżki uprażonego siemienia lnianego Odrobina zimnej wody W food procesorze mieszamy wszystkie składniki. Tarta z pomidorami koktajlowymi i fetą to swoista ala pizza stworzona z pysznie kruchego ciasta .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/09/02/tarta-z-pomidorami-koktajlowymi-i-karmelizowana-cebula/