Składniki: (forma 24×24 cm) - 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy - duża paczka herbatników – u mnie pełnoziarniste - 1 budyń śmietankowy 45 g bez cukru - 1 budyń waniliowy 45 g bez cukru - 150 ml mleka* - ciut powyżej 1/2 szklanki cukru - 200 g masła - 4 jajka (u mnie wiejskie) - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - polewa czekoladowa - chipsy kokosowe *maksymalnie 200 ml W dużym garnku (najlepiej z grubszym dnem) rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i łyżkę cukru z prawdziwą wanilią, mieszamy. Dlatego dziś zamiast wersji pieczonej zapraszam Was na pyszny gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach). – wówczas można dodać dodatkową warstwę herbatników po środku) wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz. Musicie jedynie włożyć w niego ciut siły – należy energicznie mieszać składniki 🙂 Dno formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć mniejszej (wyższy sernik) Masę wylewamy na warstwę herbatników (ja to robię chochelką). Kolejno do gorącej masy dodajemy wymieszane w mleku budynie, energicznie mieszamy. A po schłodzeniu w lodówce można się już delektować pysznym, kremowym sernikiem.