3. Na dno słoików układamy gałązkę kopru, dajemy po jednym ząbku czosnku, po kawałku chrzanu, po kawałku liścia chrzanu, ja dałam po dwa ziarenka pieprzu, po jednym listku laurowym i po 6 ziarenek gorczycy. Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: - ogórki gruntowe - czosnek - koper - chrzan - liść chrzanu - pieprz ziarnisty - liście laurowe - gorczyca biała Zalewa: - na 1 litr wody - 1 1/2 łyżki soli morskiej niejodowanej 1. Ogórki myjemy, czyścimy z kolców. 4. W słoikach układamy ciasno ogórki, podobno ciemniejszą zieloną stroną do dołu (takie instrukcje dostałam), tak też zrobiłam :-) 5. Ogórki zalewamy wystudzoną zalewą i dobrze zakręcamy. Oprócz tradycyjnych kiszonych w tym roku będę jeszcze robić w zalewie musztardowej - klik fanem ich jest mój syn, Kiszonych mam zamiar zrobić jeszcze jedną turę, te dzisiejsze z większą ilością dodatków, następne zobaczymy, ale na pewno ciut inne. Ja zostawiam je jeszcze na jakieś dwa, trzy dni w domu, a potem wynoszę do piwnicy :-)