Ogórki kiszone

Beata
Przetwory
01.08.2017 16:32
Ogórki kiszone

3. Na dno słoików układamy gałązkę kopru, dajemy po jednym ząbku czosnku, po kawałku chrzanu, po kawałku liścia chrzanu, ja dałam po dwa ziarenka pieprzu, po jednym listku laurowym i po 6 ziarenek gorczycy. Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: - ogórki gruntowe - czosnek - koper - chrzan - liść chrzanu - pieprz ziarnisty - liście laurowe - gorczyca biała Zalewa: - na 1 litr wody - 1 1/2 łyżki soli morskiej niejodowanej 1. Ogórki myjemy, czyścimy z kolców. 4. W słoikach układamy ciasno ogórki, podobno ciemniejszą zieloną stroną do dołu (takie instrukcje dostałam), tak też zrobiłam :-) 5. Ogórki zalewamy wystudzoną zalewą i dobrze zakręcamy. Oprócz tradycyjnych kiszonych w tym roku będę jeszcze robić w zalewie musztardowej - klik fanem ich jest mój syn, Kiszonych mam zamiar zrobić jeszcze jedną turę, te dzisiejsze z większą ilością dodatków, następne zobaczymy, ale na pewno ciut inne. Ja zostawiam je jeszcze na jakieś dwa, trzy dni w domu, a potem wynoszę do piwnicy :-)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/07/ogorki-kiszone.html