Cukinia marynowana w zalewie curry

Beata
Przetwory
01.08.2017 16:33
Cukinia marynowana w zalewie curry

Polecam i zachęcam do próbowania :-) Składniki: 2,25 kg cukinii nie możne być duża 50 ml soli do przetworów 2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona) 175 ml cukru 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego 340 ml octu spirytusowego 10% 640 ml wody 75 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 1. Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem, odcinamy końcówki i kroimy w plastry tak około 2-3 milimetry. Całość doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu często mieszając, aż do momentu, w którym cukier się rozpuści. Robimy to bez tłuszczu, cały czas mieszając przez 30 sekund lub do momentu w którym nabiorą ciemniejszej barwy. 3. Na małej patelni ustawionej na średnim ogniu prażymy curry i kmin rzymski. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Przepis na tą cukinię pochodzi z książki Wielka księga słoików . Tak ułożone cukinię przyciskamy talerzem i odstawiamy na 3 godzimy. 2. Po upływie trzech godzin za pomocą durszlaka odcedzamy cukinię i dokładnie płuczemy. W dużej misce układamy warstwami cukinię, każdą warstwę posypujemy solą. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Pisałam wtedy, że przepis mnie zaciekawił i będę robić, więc zrobiłam i dzielę się z Wami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/07/cukinia-marynowana-w-zalewie-curry.html