Miłego weekendu :-) Blaszka: 24x34 cm Biszkopt: 4 jajka L 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto miodowe: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 1/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa ananasowa: 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy 3-4 łyżki cukru 100 g masła 1 puszka ananasów 1 szklanka syropu z ananasów (jeśli będzie mniej to uzupełnić wodą) 1 szklanka wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe na wierzch owoce: ananasy lub banany Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej ze dwie łyżki ubitej śmietany i mieszamy (hartujemy), po czym dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia się składników. Dla nas było pyszne, na dole biszkopt i masa z ananasem, później ciasto miodowe, bita śmietana i galaretka z bananami. Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto. Do rondelka wlewamy pozostałą wodę i syrop z ananasów, dodać masło, cukier i zagotować (jeśli kupicie kisiel z cukrem to wtedy nie ma już potrzeby dawać cukru). Jak warstwa śmietanowa nam stężeje, układamy na niej pokrojone w plasterki banany i zalewamy galaretką. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Ciasto najlepsze na drugi, trzeci dzień jak ciasto miodowe trochę odda. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ananasy drobno siekamy lub kroimy w drobną kostkę i dodajemy do naszego kisielu, wlewamy rozpuszczony kisiel i zagotować. Odlać 1/2 szklanki zimnej wody i rozpuścić w niej kisiel. Ubitą masę wykładamy na ciasto miodowe. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy do momentu, aż zacznie nam tężeć.