Najgorsze jest lepienie, ale mi ono nie przeszkadza, więc jak i Wam nie to róbcie, póki są, a słyszałam, że niestety już czereśnie się kończą :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg wydrylowanych czereśni Ciasto: 560 g mąki pszennej tortowej 250 ml gorącej wody (60 - 70 stopni) 2 łyżki oleju 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Sos z białej czekolady: 175 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 1. 4. Podczas gotowania się pierożków możemy przygotować sos: śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy i jak zacznie się gotować zdejmujemy z gazu. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni. Są pyszne, czereśnie i sos z białej czekolady tworzą bardzo zgrany duet. 2. Ciasto dzielimy na dwie lub więcej części, wałkujemy każdy na cienki placek.