Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 20 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości (ok. 30 minut). Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż rozczyn zacznie pracować (powierzchnia lekko się spieni i uniesie). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i wyrobić przez kilka minut. Mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką i charakterystycznym nacięciem na wierzchu, czyli znane wszystkim kajzerki. W misce wyrobić ciasto z mąki, rozczynu, rozpuszczonego masła i jajka. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.bullio.pl/kajzerki/