Makaron ze szpinakiem

Ewa
Makarony
31.07.2017 13:48
Makaron ze szpinakiem

Przepis dodaję również do kategorii Bez mięsa, bo gdy zrezygnujemy z szynki/boczku otrzymamy pyszne danie jarskie:) 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Ja, choć jestem wyznawczynią, że czosnek i szpinak zawsze powinny iść w parze, osobiście w tym daniu wolę gdy czosnek nie jest zbyt mocno dominujący. Wlewamy śmietanę, oraz dodajemy pokrojony serek topiony (równie dobrze sprawdza się serek topiony z pojemniczka). W daniu równie dobrze sprawdzą się pokrojone na paseczki suszone pomidory. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę z szynką/boczkiem oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż serek się roztopi. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Makaron gotujemy al dente według wskazówek podanych na opakowaniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/07/31/makaron-ze-szpinakiem/