Przepis
SKŁADNIKI : na cztery pucharki
100 g deserowej czekolady ( Bellarom 74 % kakao ,dostępna w Lidl)
2 serki waniliowe 150 g
1 łyżeczka ciemnego kakao
2 kubeczki śmietany 200g 30 %
2 łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej wody
2 opakowania cukru waniliowego po 16 g
dowolne ozdoby do deserów
PRZYGOTOWANIE :
Czekoladę łamiemy na kawałki,podgrzewamy w mikrofalówce do momentu jej rozpuszczenia(jeżeli jest zbyt gesta dodajemy 2-3 łyżki mleka i wtedy czekolada zrobi się płynna )
.Serki o pokojowej temperaturze przekładamy do miski (ważne aby serki nie były zimne,bo czekolada się w nich nie rozmiesza tylko zbryli),dodajemy rozpuszczoną czekoladę i łyżeczkę kakao.Wszystko dokładnie mieszamy,następnie wlewamy do masy mniejszą część żelatyny,jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakładamy do pucharków.Wkładamy desery do lodówki aby stężały.
Bardzo zimną śmietanę (ja wkładam ją przed ubiciem do zamrażarki na 15 minut) wlewamy do wysokiego naczynia,wsypujemy cukry waniliowe i ubijamy na najwyższych obrotach aż będzie bardzo gęsta i sztywna.Pod koniec ubijania,do śmietany wlewamy resztę żelatyny i energicznie mieszamy mikserem aby składniki dobrze się połączyły.Śmietanę wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po schłodzeniu szprycę napełniamy śmietaną i dekorujemy nią deserki.Wierzch deserów posypujemy wiórkami czekolady lub dowolną posypką.
Deser jest bardzo smaczny i mocno czekoladowy właśnie taki uwielbiam.
Smacznego.