Deser waniliowo-czekoladowy

Ewelina
Przepisy
11.02.2014 19:32
Deser waniliowo-czekoladowy

Przepis

SKŁADNIKI : na cztery pucharki

100 g deserowej czekolady ( Bellarom 74 % kakao ,dostępna w Lidl)

2 serki waniliowe 150 g

1 łyżeczka ciemnego kakao

2 kubeczki śmietany 200g 30 %

2 łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej wody

2 opakowania cukru waniliowego po 16 g

dowolne ozdoby do deserów

PRZYGOTOWANIE :

Czekoladę łamiemy na kawałki,podgrzewamy w mikrofalówce do momentu jej rozpuszczenia(jeżeli jest zbyt gesta dodajemy 2-3 łyżki mleka i wtedy czekolada zrobi się płynna )

.Serki o pokojowej temperaturze przekładamy do miski (ważne aby serki nie były zimne,bo czekolada się w nich nie rozmiesza tylko zbryli),dodajemy rozpuszczoną czekoladę i łyżeczkę kakao.Wszystko dokładnie mieszamy,następnie wlewamy do masy mniejszą część żelatyny,jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakładamy do pucharków.Wkładamy desery do lodówki aby stężały.

Bardzo zimną śmietanę (ja wkładam ją przed ubiciem do zamrażarki na 15 minut) wlewamy do wysokiego naczynia,wsypujemy cukry waniliowe i ubijamy na najwyższych obrotach aż będzie bardzo gęsta i sztywna.Pod koniec ubijania,do śmietany wlewamy resztę żelatyny i energicznie mieszamy mikserem aby składniki dobrze się połączyły.Śmietanę wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po schłodzeniu szprycę napełniamy śmietaną i dekorujemy nią deserki.Wierzch deserów posypujemy wiórkami czekolady lub dowolną posypką.

Deser jest bardzo smaczny i mocno czekoladowy właśnie taki uwielbiam.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną