Cebulowa pizza (na suchych drożdżach)

Magdalena
Obiad
28.07.2017 15:32
Cebulowa pizza (na suchych drożdżach)

2 gotowe mielone z szynki wieprzowej duża szczypta bazylii 1/2 czerwonej papryki 1 żółta papryka 1/2 małej cebulki passata pomidorowa od Alfatec (polecam) lub opcjonalnie ketchup na spód pizzy (polecam) lub opcjonalnie ketchup na spód pizzy ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce) Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki – u mnie Farina typ 0 od Alfatec niespełna szklanka ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1/2 małej cebulki Na farsz: Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową (opcjonalnie ketchupem). Jeśli cenicie sobie włoskie specjały (poniżej tylko niektóre z nich) lub szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) zachęcam Was do odwiedzin strony Alfatec Składniki: (na pizze 30 cm) Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Dziś zapraszam Was na pyszną domową pizzę przygotowaną na suchych drożdżach. Kroimy kotlety w paseczki lub a la kostkę, odkładamy je na bok. Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowany farsz, na wierzch układając pokrojone kotlety. Znów wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/cebulowa-pizza-na-suchych-drozdzach/