Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm): 260 g miękkiego masła szczypta soli 250 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 8 żółtek (z dużych jajek, temp. pokojowa) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek mleka (temp. pokojowa) Składniki na bezę: 8 białek (z dużych jajek) 2 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych Białka ubić na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując do uzyskania lśniącej masy. Wtedy oczywiście, aby uzyskać odpowiednią ilość bezy na jedną turę powyższe składniki dzielimy przez dwa ; ) Masa rabarbarowa: 650 g rabarbaru 100 ml wody 65 g cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) + 6 łyżek wody opcjonalnie kilka truskawek oraz ziarenka z laski wanilii Kostka z rabarbarem to idealna propozycja na nadchodzący Dzień Matki : ) Delikatne ciasto z bezowo-migdałowym wykończeniem, przełożone rabarbarowym musem i śmietankową masą z mascarpone. * Masę bezową podzielić na dwie połowy, przełożyć na przygotowane ciasta i każdą z nich posypać połową płatków migdałowych. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do otrzymanej masy. Masło utrzeć z solą i cukrem przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera. Letni mus wyłożyć na jeden z blatów upieczonego ciasta, pozostawić do ostygnięcia (mus zgęstnieje). Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Kolejno dodawać żółtka oraz ekstrakt z wanilii, cały czas miksując (można zmniejszyć obroty). Jeśli macie dwie jednakowe blachy, drugą część przełożyć do drugiej formy również wyłożonej papierem do pieczenia i po nałożeniu bezy piec równocześnie co zaoszczędzi czas przygotowania : ) Przełożyć do rondelka wraz z 100 ml wody, cukrem, truskawkami oraz wanilią.