składniki: 500 g twarogu, u mnie z kostki 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 1 szklanki mąki pszennej 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz dodatki do podania 2-3 garście świeżego szpinaku kilka suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki masła klarowanego Następnie ciasto podzielić na części, podsypać mąką i uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić na kluseczki, u mnie małe o długości ok 3-4 cm. Mąkę pszenną najlepiej dodawać partiami bo nie wiadomo ile zabierze jej ciasto bo twaróg ma różną wilgotność, u mnie wyszło ok 3/4 szklanki. Do szpinaku dodałam jajko, które dodajemy do klusek i trochę sera aby było wygodniej zmiksować szpinak bo jest go niewiele. U mnie podane w wersji odgrzewanej z dodatkiem liści szpinaku i suszonych pomidorów. Gdy kluski się przyrumienią dodać liście szpinaku oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kluski, smażyć aby się przyrumieniły. Kluseczki można podawać od razu polane roztopionym masłem czy też z ulubionym pesto.