Przygotować frużelinę. Frużelina malinowa: - 250 g malin mrożonych - 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody - 4 łyżki cukru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody - kilka świeżych malin do dekoracji. Składniki: - 5 białek - 250 g drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny ponadto: - 400 ml schłodzonej śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C (góra, dół). Pewną trudność może sprawić upieczenie dobrej bezy, tzn. chrupkiej z zewnątrz i piankowej w środku. Dlatego jeśli Wasza beza za pierwszym razem nie będzie idealna, nie zrażajcie się 🙂 Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. W moim przypadku wszystkie podawane przepisy miały za wysoką temperaturę pieczenia. Do dobrze schłodzonej śmietanki dodać cukier i ubić na sztywno. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i podgrzać. Chyba nikogo, kto choć raz próbował pavlovej, nie trzeba przekonywać do tego deseru. Słodycz bezy, winny smak owoców i lekkość bitej śmietany, to zestawienie idealne. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę. Kolejno dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając.