- 200 ml wody - 200 ml mleka - 60 g roztopionego masła - 350 g mąki pszennej - 350 g mąki pszennej razowej - 35 g drożdży - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 50 g słonecznika łuskanego - 150 g słonecznika łuskanego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zamiast zagniatać ręcznie wygodniej jest umieścić wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności w formie automatu i nastawić program do wyrabiania ciast drożdżowych. Zamiast zagniatać ręcznie wygodniej jest umieścić wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności w formie automatu i nastawić program do wyrabiania ciast drożdżowych. Aby pieczywo miało bardziej chrupiącą skórkę na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, która będzie parowała podczas pieczenia. Aby pieczywo miało bardziej chrupiącą skórkę na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, która będzie parowała podczas pieczenia. Ciasto możemy zagnieść ręcznie z przygotowanego rozczynu z drożdży, cukru i niewielkiej ilości letniego mleka. Ciasto możemy zagnieść ręcznie z przygotowanego rozczynu z drożdży, cukru i niewielkiej ilości letniego mleka. Bułki wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu i układamy na kratce. Bułki wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu i układamy na kratce. Te bułki najbardziej lubię w wersji matowej, dlatego nie smaruję ich na wierzchu warstwą jajka. Ziarna wlepione w bułki zaraz po ich uformowaniu bardzo dobrze się trzymają i nie odpadają. Poprawiamy kształt bułek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poprawiamy kształt bułek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.