Szpinak to dosyć uniwersalny produkt, który jest głównym składnikiem wielu potraw, między innymi zup, sałatek, tart, czy farszów do pierogów, naleśników, ciast drożdżowych czy ciast francuskich. Według USDA (Nutrition Database) 90 gram ugotowanego szpinaku to około 21 kalorii, 122 mg wapnia, 50 mg fosforu, 444 µg witaminy K, 419 mg potasu. Ciastka są smaczne na zimno i ciepło – możne je zabrać do pracy na uczelnię, wycieczkę czy piknik. Sól Pieprz Ser Gruyere Gotowe ciasto francuskie + siemię lniane - Na rozgrzanej oliwię podsmażamy szpinak z pokrojonym czosnkiem. Witamina A reguluje produkcję sebum – dlatego gdy jest dostarczana w adekwatnych wartościach może podtrzymać zdrową kondycję skóry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut ( lub do czasu, aż się zarumienią na złotą. Całość przyrządza się szybko, szczególnie wtedy kiedy zdecydujemy się użyć gotowe ciasto francuskie. Zaproponowany szpinak w cieście francuskim doskonale komponuje się z delikatnym serem gruyere. - W szpinaku znajdziemy beta karoten – prekursor do witaminy A. Do farszu dodaje się zaledwie kilku składników – czosnek, trochę soli i pieprz.