SKŁADNIKI 380 ml wody łyżka oleju 400 g mąki pszennej razowej 150 g mąki żytniej razowej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 5 łyżek słonecznika pół łyżki czarnuszki dodatkowo czarnuszka do posypania chleba SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Lepkie ciasto na pieczywo z mąki żytniej najwygodniej jest wyrobić w automacie ewentualnie pomóc sobie mikserem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia do momentu, aż ciasto wyrośnie nieco powyżej formy co trwa w zależności od temperatury od 30 do 45 minut. Chleb razowy pieczemy na drugim poziomie (od dołu) w nagrzanym początkowo do 220° C piekarniku przez 25 minut. Wszystkie składniki umieszczamy w formie automatu w podanej kolejności i ustawiamy program na wyrabianie ciast drożdżowych.