Owocowa chmurka - ciasto z warstwą bezową

Małgorzata
Ciasta
19.07.2017 7:29
Owocowa chmurka - ciasto z warstwą bezową

Przepis na podstawie Malinowej chmurki z mojewypieki.com kruche ciasto 3 żółtka 150 g mąki pszennej 100 g masła 30 g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego galaretka z owocami 500 g owoców (np. truskawek, malin, czarnej porzeczki) 3 galaretki truskawkowe 4 szklanki wrzątku krem 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego beza 3 białka 150 g cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Kruche ciasto Galaretka z owocami Krem Beza Owocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową. Galaretkę z owocami umieszczamy w lodówce, aby lekko stężała, po czym wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Pomiędzy kruchym ciastem, a kremem z bitej śmietany jest warstwa galaretki z zatopionymi owocami. Wszystkie składniki na kruche ciasto krótko zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciastem wyklejamy cienko dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Warstwa galaretki z owocami, wśród których jest kwaśna czarna porzeczka ciekawie smakuje w połączeniu ze słodką bezą. Wkładamy formę z kruchym ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190ºC. Gotowe ciasto przed podaniem dobrze jest jeszcze raz włożyć na kilka godzin do lodówki. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://przepisy-online.blogspot.com/2017/06/owocowa-chmurka.html