Warstwa z chia: - 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja - 2 łyżki nasion chia Dr Gaja - 70 ml mleko zwykłego lub kokosowego - 1 - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wiórków kokosowych Warstwa z herbatą Matcha: - 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja - 1 łyżeczka herbaty Matcha - 1 - 2 łyżki cukru pudru Warstwa z kakao: - 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja - 1 łyżka kakao - 1 - 2 łyżki cukru pudru - 2 - 3 łyżki płatków migdałowych Składnik odmierzam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. - Masę wyłożyć na dno najlepiej silikonowych foremek, po około 2 łyżeczki do każdej, aby po zastygnięciu warstwy były równe i wstawić do lodówki na około 5 - 10 minut. Jeśli chcemy zrobić jeszcze zdrowsze czekoladki to, zamiast zwykłego mleka użyć mleczka kokosowego, a zamiast cukru pudru innego naturalnego środka słodzącego np. erytrytolu Słodki Eryk, który mogą jeść nawet cukrzycy (indeks glikemiczny = 0). - Czekoladki można już jeść po około 3 - 4 godzinach, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc. Oczywiście takie czekoladki na pewno są zdrowsze od dostępnych w sklepach, ale jedząc je, nie należy przesadzać, gdyż olej kokosowy to jednak wciąż tłuszcz. Zdrowe i łatwe do wykonania czekoladki z oleju kokosowego to pyszny deser, który śmiało, można podać nawet dzieciom. - Masę wyłożyć do foremek na wierzch z herbatą i wstawić do lodówki, aby zastygła. - Miękki olej zmiksować z cukrem pudrem, namoczonymi nasionami chia i wiórkami kokosowymi, aby powstała jednolita masa. Czekoladki z oleju kokosowego mają bardzo delikatny, przyjemny, niezbyt słodki smak. - Nasiona chia namoczyć w lekko podgrzanym mleku i odstawić na około 20 minut, aby napęczniały. - Kakao zalać 2 - 3 łyżkami wrzątku i rozmieszać na gładką masę.