50 minut Składniki na sałatkę warzywną ze szczypiorkiem: - 2 duże marchewki - 1 korzeń selera - 1 pietruszka - 3 ziemniaki - 1 cebula (opcjonalnie) - 2 ogórki kiszone - 3 jajka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku - 1 pęczak szczypiorku - 2 - 3 łyżki majonezu - pieprz i sól do smaku Jak przygotować sałatkę warzywną ze szczypiorkiem? - Warzywa bez obierania gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut, po czym wyjąć z wody i wystudzić. Jeśli sałatka nie będzie od razu zjedzona, lepiej cebuli nie dodawać, gdyż szybciej kwaśnieje i traci smak. Sałatka jest bardzo zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością majonezu. Osobiście bardzo ją lubię jako dodatek do kotletów z indyka zamiast ziemniaków lub ryżu. Jajka włożyć do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotować 6 minut. - Cebulę obrać i drobno posiekać, następnie przelać na sitku wrzątkiem, aby była lżej strawna. Sałatkę można również rozbudować, dodając do niej grillowanego kurczaka lub ulubioną wędlinę.