Kruche ciasto z malinami i bezą

Ciasta
16.07.2017 8:15
Kruche ciasto z malinami i bezą

Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Beza: 6 białek 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Maliny: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) ok. 4 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody Kruche ciasto: Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami. Kruche ciasto z owocami i bezą piekłam już wielokrotnie, ale muszę przyznać, że wersja z malinami jest jak na razie moim faworytem. Gotować ok. 15 minut, aż część wody odparuje, a maliny się rozpadną i powstanie z nich jednolita masa. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/3 szklanki wody i dodać do malin. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Maliny: Maliny przesypać do garnka. Maliny są lekko kwaśne, co wspaniale współgra z delikatnym ciastem i słodką pianką bezową. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/kruche-ciasto-z-malinami-i-beza/