BEZLAKTOZOWY DUTCH BABY Z MALINAMI, PORZECZKĄ I JAGODAMI!

KAROLINA
Śniadania
14.07.2017 16:39
BEZLAKTOZOWY DUTCH BABY Z MALINAMI, PORZECZKĄ I JAGODAMI!

PRZEPIS NA DUTCH BABY: SKŁADNIKI: - 2 jajka wiejskie - 1/2 szklanki mleka bez laktozy - 2 łyżki mąki pszennej tortowej - 1,5 łyżki proszku budyniowego (lub mąki ziemniaczanej) - szczypta soli - ziarenka z laski wanilii - 1/2 łyżeczki oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka cukru pudru Polski Cukier - do posypania gotowego dutch baby - 2 łyżki malin - 2 łyżki jagód - 2 łyżki czarnej porzeczki - łyżka wypustek z granatu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: - białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli -dodaj żółtka i dalej ubijaj aż masa troszeczkę zbieleje, dodaj mleko, ziarenka z laski wanilii, mleko, mąkę i proszek do pieczenia - patelnię żeliwną wstaw do piekarnika, temperatura 230 stopni C - u mnie patelnia nagrzewała się 10 minut, wyjmij patelnię, szybkim ruchem pędzelka rozprowadź olej kokosowy, wlej ciasto na patelnię i dodaj owoce, szybko wstaw do pieca na kolejne 15 minut, aż naleśnik mocno urośnie i będzie złoty. - Po wyjęciu z piekarnika, naleśnik troszeczkę opada i tak powinno być! - dodajemy jeszcze owoce i posypujemy cukrem pudrem - naleśnik jemy prosto z patelni! Mianowicie nie smażymy z ciasta wielu bardzo cienkich naleśników, tylko przygotowujemy ciasto, z którego robimy jeden bardzo puszysty, delikatny naleśnik. Dzięki temu, naleśnik przepięknie wyrasta, jest chrupiący z góry i z dołu, a w środku smakuje niczym najlepsze ciasto! Najpierw nagrzewamy ją bardzo mocno, wyjmujemy gorącą z pieca szybkim ruchem smarujemy olejem kokosowym, wlewamy ciasto, dodajemy dodatki i wstawiamy dalej do piekarnika. Bardzo ważny jest jego sposób przygotowania, w którym wykorzystujemy mocno nagrzaną w piekarniku patelnię żeliwną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2017/07/bezlaktozowy-dutch-baby-z-malinami.html