SOS PAPRYKOWY NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

KAROLINA
Przetwory
08.09.2019 14:25
SOS PAPRYKOWY NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

Sos paprykowy sprawdzi się jako: - sos na kanapki - sos do naleśników czy gofrów na wytrawnie - sos do dań głównych, mięsnych czy z makaronem - jako sos do pizzy - jako sos do zapiekanek makaronowych - jako sos do sosów mięsnych Jest niezastąpiony w mojej kuchni! SKŁADNIKI I WYKONANIE: - 3 kg papryki czerwonej słodkiej - 1,5 szklanki cukru - 3/4 do 1 szklanki octu wedle uznania - sól do smaku u mnie dwie płaskie łyżki - papryczka chilli opcjonalnie - 2 słoiki koncentratu pomidorowego - 3 ząbki czosnku - 2 opakowania papryki Sos paprykowy przygotowuje się dość łatwo, natomiast potrzeba sporo czasu na jego gotowanie, ponieważ masa musi mocno się zredukować. Dlatego najlepiej sos zacząć robić rano, zajmuje to jakieś 10 minut, potem nastawimy na mały ogień i tyle, gotuje się kilka godzin a my mamy czas dla siebie. Ja pierwszą partię podlewam około 1/3 szklanki wody, żeby łatwiej się miksowało i zawsze 3/4 masy z kielicha już zblendowanej masy odlewam do dużego garnka. Masę próbujemy, jeśli jest za mało słona to dosalamy, każdy z nas ma inny próg jeśli chodzi o sól i ocet, dlatego należy masy spróbować i doprawić pod swój gust. Jest to idealne rozwiązanie wtedy kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie na co dzień.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2019/09/sos-paprykowy-na-zime-do-soikow.html