princessa- delikatne ciasto z nutką kawowo-wafelkową

Krzysztof
Ciasta
09.09.2014 17:13
princessa- delikatne ciasto z nutką kawowo-wafelkową

Przepis

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:

8 jajek

240 g cukru

3 łyżki oliwy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki pszennej

PONCZ:

5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

7 łyżeczek cappuccino rumowego

7 łyżeczek cukru

200 ml wody

KREM:

2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego

500 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżki cukru

2 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO:

2 małe lub jeden duży wafelek "Princessa"

Poncz: Kawę, cappuccino i cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia.

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodać jajka jedno po drugim. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec dolać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić, by wystygł.

Krem: Żelatynę rozpuścić razem z cukrem (kryształem) w niewielkiej ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo serek, miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec, stale miksując, wlać delikatnym strumieniem chłodną żelatynę.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jeden z blatów połową ponczu. Na to wyłożyć połowę masy i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptowym blatem i nasączyć go drugą połową ponczu. Na to wyłożyć resztę masy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć wafelki.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną