Kokosowa Księżniczka

Krzysztof
Przepisy
17.10.2014 16:28
Kokosowa Księżniczka

Przepis

Od pewnego czasu zaczęłam się zastanawiać jakby smakował wafelek Princessa w serniku... w głowie miałam pewną wizję ale nie wiedziałam jak to się przełoży w rzeczywistości.W internecie znalazłam mnóstwo przepisów na sernik z prince polo czy sernik kokosowy albo raffaello ale nie było nic na temat Princessy. Postanowiłam podjąć wyzwanie i zrobić "Kokosową Księżniczkę".

Smak jest obłędny,delikatny i przypomina kokosowy wafelek :)

Mój mąż kiedy wziął pierwszy kawałek do ust powiedział tak:"gdyby ktoś zawiązał mi oczy i dał do spróbowania to ciasto to bym powiedział wafelek Princessa" :)

Polecam :)

Przepis na tortownicę o średnicy 26cm

CIASTECZKOWY SPÓD:

300g ciasteczek maślanych (użyłam swoich ciasteczek z przepisu maślane słodkie-rewolucje )

200g masła

50g białej czekolady

50g wiórek kokosowych

Ciasteczka mielimy na drobny mak a masło roztapiamy. Rozdrobnione ciasteczka łączymy z wiórkami kokosowymi i polewamy roztopionym masłem i czekoladą. Wszystko razem mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wykładamy masę ciasteczkową,dokładnie dociskając.

Spód ciasteczkowy podpiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.15min.

Po 15min wyjmujemy tortownicę. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 160 stopni

MASA SEROWA:

1kg sera twarogowego śmietankowego (użyłam gotowego z wiaderka)

150g cukru

2 serki homogenizowane kokosowe o pojemności 130g każdy (użyłam z firmy Danio)

4 łyżki aromatu kokosowego lub 4 łyżki likieru kokosowego

150g wiórek kokosowych

3 całe jajka wielkości L

4 łyżki mąki ziemniaczanej

180g śmietanki kremówki 30%

50g białej czekolady

8 wafelków Princessa o smaku kokosowym

Na podpieczony spód ciasteczkowy układamy połamane wafelki Princessa. Pozostałe składniki (prócz czekolady)łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu ścieramy czekoladę na tarce na grubych oczkach i mieszamy już łyżką. Przygotowaną masę wylewamy na połamane kawałki Princessy.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.60minut do tzw.suchego patyczka.

Sernik na ok.20 minut pozostawiamy w piekarniku a następnie wyjmujemy do całkowitego wystudzenia.

MUS CZEKOLADOWO-KOKOSOWY:

200g śmietanki kremówki 36%

200g białej czekolady

4 łyżki oleju

50g wiórek kokosowych

W garnuszku podgrzewamy olej i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy i następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość jeszcze ubijamy przez ok.3 minuty.

Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką. Mus rozprowadzamy na wierzch sernika i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego:)