Ciasto Banoffee na biszkopcie

Ewelina
Ciasta
12.07.2017 15:55
Ciasto Banoffee na biszkopcie

Składniki

Składniki na biszkopt:

4 jaja

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

250 ml śmietanki 30%

500 g mascarpone

3 łyżki masy kajmakowej (puszka 500g, pozostałą część użyjemy również do ciasta)

Dodatkowo:

3 banany

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy (można zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny)

krakersy (ok.180g)

kakao

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

Przygotowanie biszkoptu:

Białka z czterech jajek ubijamy z połową szklanki cukru. W trakcie ubijania dodajemy do naszej masy 4 żółtka, pół szklanki mąki tortowej oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie miksujemy, przelewamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #1

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #2

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #3

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #4

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #5

Przygotowanie kremu:

Śmietankę miksujemy z dodatkiem serka mascarpone. W trakcie miksowania dodajemy 3 łyżki masy kajmakowej. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #6

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #7

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #8

W kolejnym kroku ubijamy w osobnej misce 500 mililitrów śmietanki 30 %. W trakcie ubijania dodajemy dwie łyżki cukru pudru oraz dwa opakowania śmietan fixu (można zastąpić go 2 łyżkami żelatyny).

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #9

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #10

Wystudzony biszkopt nasączamy herbatą.

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #11

Na tak przygotowany biszkopt wykładamy kolejno pokrojone banany, masę śmietankowo-kajmakową, krakersy, kajmak oraz masę śmietankową. Całość obficie posypujemy kakao.

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #12
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #13
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #14
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #15
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #16
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #17
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #18
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #19
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #20
Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #21

Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.

I gotowe.

Ciasto jest pyszne!

Zdjęcie Ciasto Banoffee na biszkopcie #22

Inspiracją dla tego wideo był przepis jednego z naszych ulubionych blogerów “Zjem to”

Źródło: http://zjemto.blox.pl/html