Składniki
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
250 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
3 łyżki masy kajmakowej (puszka 500g, pozostałą część użyjemy również do ciasta)
Dodatkowo:
3 banany
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy (można zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny)
krakersy (ok.180g)
kakao
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Białka z czterech jajek ubijamy z połową szklanki cukru. W trakcie ubijania dodajemy do naszej masy 4 żółtka, pół szklanki mąki tortowej oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie miksujemy, przelewamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę miksujemy z dodatkiem serka mascarpone. W trakcie miksowania dodajemy 3 łyżki masy kajmakowej. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W kolejnym kroku ubijamy w osobnej misce 500 mililitrów śmietanki 30 %. W trakcie ubijania dodajemy dwie łyżki cukru pudru oraz dwa opakowania śmietan fixu (można zastąpić go 2 łyżkami żelatyny).
Wystudzony biszkopt nasączamy herbatą.
Na tak przygotowany biszkopt wykładamy kolejno pokrojone banany, masę śmietankowo-kajmakową, krakersy, kajmak oraz masę śmietankową. Całość obficie posypujemy kakao.
Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.
I gotowe.
Ciasto jest pyszne!
Inspiracją dla tego wideo był przepis jednego z naszych ulubionych blogerów “Zjem to”
Źródło: http://zjemto.blox.pl/html