Banoffee

Krzysztof
Przepisy
08.06.2014 20:37
Banoffee

Przepis

Banoffee jest ciastem bez pieczenia, które łączy w sobie toffi, banany oraz bitą śmietanę. Właśnie stad powstała ta nazwa.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 250 g herbatników

- 110 g miękkiego masła

Nadzienie:

- 400 g toffi z puszki (dla mnie wykorzystanie całej puszki w tym wypadku 510 g. spowodowało, że ciasto było, aż za słodkie)

- 3 banany

- pół cytryny lub limonki

Dekoracja:

- 250 ml śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 banan

- 1 łyżka gorzkiego kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

1. Herbatniki wraz z masłem zmiksować na mokry piasek.

2. Masą wyłożyć dno i boki formy do tarty i schłodzić w lodówce.

Nadzienie:

1.Toffi wyłożyć na schłodzony spód i znowu wstawić do lodówki.

2. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na toffi.

3. Skropić cytryną lub lionką, aby nie sczerniały.

Dekoracja:

1. Śmietanę kremówkę ubić pod koniec dodając cukier puder.

2. Wyłożyć na schłodzony wierzch ciasta.

3. Banana pokroić w plasterki i udekorować tartę.

4. Pod koniec oprószyć kakaem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną