Przepis
Składniki( blacha 23x23cm)
-200 herbatników digestive/ 7oz. digestive cookies
-80 g płatków owsianych/ 3oz. old-fashioned oats
-100 g masła/ 3.5 oz butter
-łyżka cukru trzcinowego/ 1 Tbls dark sugar
-puszka masy krówkowej(400g)/ 1 tin(14 oz.) dulce de leche
-3 banany/ 3 bananas
-opakowniae(250 ml) śmietany kremówki/ 9oz cream
-200 g mascarpone/ 7oz. mascarpone
-2 łyżki cukru pudru/ 2 Tbls powder sugar
-1/3 tabliczki gorzkiej czekolady/ 1/3 bar dark chocolate
Ciasteczka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło, płatki owsiane, cukier i ponownie zmiksować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 7-8 minut. W międzyczasie gdy spód się studzi, podgrzać masę krówkową( nie doprowadzić do wrzenia, powinna stać się tylko płynna). Przełożyć masę na spód, następnie ułożyć pokrojone w plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować, tym razem na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć na ciasto, posypać startą czekoladą odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin( żeby smaki się przegryzły)